Lokatie

Waar ligt het huisje?

Het huisje ligt in de Morvan, een regionaal park in de Bourgogne. Vanaf Amsterdam is het ruim 830 kilometer. Dat is zo’n 9 uur rijden, een beetje afhankelijk van de route en het aantal stops onderweg.Overzichtskaart Frankrijk
Kaart Morvan

Op zo’n 830 kilomer van Amsterdam ligt in het Parc Regonal de Morvan aan een rustig weggetje tussen het dorp Onlay en het gehucht Le Mont onze verbouwde fermette (boerderij).

Geologisch gezien is de Morvan één van de oudste gebieden in Frankrijk. Het landschap is zeer afwisselend en biedt vooral wandelaars veel mogelijkheden. Voor wie niet opziet tegen een matige helling zijn er ook veel fietsmogelijkheden.

Het is een rustige omgeving die ook in het hoogseizoen (juli en augustus) nog altijd een zekere kalmte bewaart. Ideaal om een week of wat tot rust te komen.

Le Mont

In de zuidwest hoek van de Morvan ligt het dorpje Onlay. Le Mont is een buurtschap dat deel uitmaakt van die gemeente Onlay. De gemeente Onlay omvat zo’n xx vierkante kilometer en bestaat uit een “Bourg” (de kern) en een paar buurtschappen: Dennecy, Brion, Le Mont en Niault. Ons huis ligt zo’n beetje tussen Bourg en Le Mont in. De gemeente telt ongeveer 120 stemgerechtigde inwoners. Veel lokale bewoners wonen er dus niet meer, al zijn er de laatste jaren wel een paar nieuwe Franse bewoners bijgekomen (onder andere in de huizen tegenover het postkantoor).

Wat economische activiteiten betreft is er niet veel: een klein fabriekje waar men paté’s maakt (zeer de moeite waar om de winkel aldaar te bezoeken, zie “Bezienswaardigheden”), wat veeteelt en dienstverlening en dat is het dan wel. Behoorlijk wat huizen staan dan ook leeg of zijn in gebruik als (Nederlands) vakantiehuis.

De lokale bevolking is wel blij met de Nederlanders: de huizen worden onderhouden en we leveren een bijdrage aan de lokale economie.
Voor wat betreft de lokale middenstand is dat echter niet genoeg. Er zijn geen winkels meer; zelfs de benzinepomp aan de D18 is inmiddels gesloten. Meer informatie over winkels en dergelijke kun je vinden op de pagina gebruik.

De huidige burgemeester Domenic Mathélin is een enthousiast man die er wat van wil maken. Hij ondersteunt veel lokale initiatieven (tentoonstelling over de waterputten, een wandeling langs bijzondere hagen, muziekvoorstellingen en zelfs een Oranjeborrel op 30 april). De notulen van de gemeenteraadsvergadering krijg je maandelijks in de bus. De overheid dichter bij de burger brengen is voor hem meer dan woorden alleen. Niet alle initiatieven van in goede aarde. Zomer 2005 zou er een pornofilm in het dorp worden opgenomen, maar dat was de gemeenteraad toch te gortig. De opnames werden verboden.